Vätternbilder

En ny mapp med tecknade bilder från Vättern och de välkända hamnarna:

Om Vättern..

Jag är uppväxt vid Vättern, där jag tillbringat mycket av min tid, i och på den vackraste av alla sjöar. Som ung pojke fick jag vid flera tillfällen träffa den legendariske ”Enslingen på Fjuk” Erik Zetterblad, som var hans riktiga namn, och han gav ett stort och bestående intryck hos mej. Han var på något sätt ambassadören för Vättern, alla tider på året. Varje gång jag ser Fjuk tänker jag på Erik och hans livsgärning. Ögruppen finns där som påminnelse om ett unikt sätt att leva i självvald ensamhet.

Många berömdheter har fängslats av Vättern och dess mystik. Verner von Heidenstam föddes vid Vättern och avslutade sitt liv med sjön inom synhåll. Ellen Key valde den omedelbara närheten och byggde sitt ”Strand” alldeles vid vattnet. Författaren Folke Dahlberg vigde en stor del av sitt liv åt Vättern och beskrev sjön i både bild och ord på ett mycket särpräglat sätt. Han byggde sin lilla stuga på Stora Röknen och jag fick själv tillfälle att genom Folke Dahlbergs- sällskapet bo i stugan några grå och kulna oktoberdagar i sällskap med min hund Hulda.

OM BILDERNA, FÖRARBETET OCH MAPPENS FORM

Mappen innehåller åtta tecknade bilder från de större hamnarna runt Vättern, och arbetet med bilderna har pågått i ca två år, och är en fortsättning av en tidigare mapp med Vätterbilder som kom ut 1990. Originalen är s.k streckteckningar, dvs de består endast av tunna streck från en rörpenna med svart tusch. För att skapa grå mellantoner läggs strecken korsvis i olika vinklar som gör att det inte blir några heltäckande partier. Ett tidsödande arbete men också spännande därför att det inte går att radera bort några streck.

NÅGRA OLIKA ALTERNATIV TILL INRAMNING (STANDARDRAMAR): 

För varje mapp som köps går 75 kr till ARV Aktion Rädda Vättern, den samlande kraften för att skydda och bevara Vätterns vatten.

 

Om mappen och bilderna.

Åtta tecknade bilder från Askersund, Motala. Vadstena, Hästholmen, Gränna, Jönköping, Hjo och Karlsborg. Förlagor och skisser har samlats under lång tid genom otaliga resor med båt och bil runt Vättern. Bilderna är tryckta på ett högklassigt helvitt och matt 180 grams syrafritt papper och varje bild är signerad.

Samlade i en trevlig presentmapp med Hans Ströms tecknade bild av fyren på Fjuk på framsidan och info om konstnären och all övrig fakta på baksidan av mappen.

Formatet på bilderna är 21×30 cm och de passar att lägga in i alla typer av standardramar: t.ex IKEA och Rusta med passepartout format 42×32 cm. Alternativt ram utan passepartout i format 32,5×22,5 cm.

Begränsad upplaga.

Mappen levereras med PostNord i ett fordrat stabilt emballage inklusive frakt och SMS avisering.