Mercedes Benz w108, 280 S

Das alte S-klasse Det här är en gammal släktklenod som genom tur, okunskap och dåligt minne fortfarande är i min ägo. Det är en Mercedes Benz w108, 280 S årsmodell 1969, och den har en rak 6-cylindrig 2.8 liters bensinmotor, automatväxellåda, elsoltak och vit originalratt. Den har rullat ett okänt antal mil men jag skulle uppskatta det till mer än 50 000 och den kommer att rulla mera.
I mer än tio år stod bilen förvarad i ett förråd och när den väl kom ut i friska luften var den ingen skönhet längre. Den hade lämnats vind för våg 1989 och nyckeln slängdes under dörrmattan och den såg inte kul ut. Men tänk så det blev……..
Vi hittade nyckeln till att börja med! Motorn gick som en klocka och den är fortfarande orörd liksom växellådan. Vissa detaljer i bakvagnen fick åtgärdas, gummislangar bytas och en ny kylare monterades men i det stora hela var bilen helt OK. Skärmarna intakta, ett lacksläpp på en dörr och lite annat, ny vindruta, smörja upp motorn till eltakluckan sen var det bra. För mej är det viktigast att kunna åka i bilen hela sommaren och återskapa en del av den känsla jag hade som ung när jag for omkring i den här bilen. Renovera och skruva får nästa ägare göra. Min gode vän Anders Gustavsson hjälper mej att hålla bilen i  mekaniskt gott skick.
Vi har på senare år åkt omkring i Danmark och norra Tyskland vilket varit fantastiska upplevelser. Drömmen att åka till Stuttgart och Mercedesmuséet kvarstår och vem vet… Den absolut sista besiktningen resulterade i ett blankt protokoll. Nya bromsok och skivor fram i år, en ny vattenpump och diverse småfix och en genomgång av smörjnipplar, oljebyte, filter och ny olja i växellådan så rullar den fint igen. Känns märkligt idag att åka omkring i den här bilen och möta glada trevliga människor som gillar gamla bilar och MB i synnerhet. På 70-80 talet när jag hade den som tjänstebil och brände många långa mil var det aldrig någon som brydde sig. Tiden har förändrats.