I min ateljé har mina barn och senare barnbarnen tillbringat många timmar vid arbetsbordet och skapat i lera och sedan målat sina projekt.
Då uppstod senare frågan: finns det inte fler barn som skulle gilla att lägga fingrarna i leran och sedan måla sitt objekt?
Därav kom mitt projekt "Med fingrarna i leran" till och har sedan antagits av Statens Kulturråd/ "Skapande Skola" som här i länet administreras av Region Östergötland.
Resultat blev över förväntan och flera andra mellanstadieskolor har ansökt och fått medel från Kulturrådet, bokat och genomfört "Med fingrarna i leran".
Preliminär kostnad för projektet ex:
3 klasser Åk 4 ca 90 elever
2 personer/ 1 heldag inkl. föreläsning, workshop, allt material, personlig handledning: 12000 kr plus moms exkl. milkostnad.
När leran torkat (ca 24 tim) målas tavlorna vid passande tillfälle med skolans normala vattenfärger och detta ombesörjes av klassläraren.
Jag har valt mellanstadiet Åk 4 som lämplig ålder för barn att lära sig
skapa med lera och det har varit jättebra. Intresset har alltid varit
på topp och skaparglädjen har påverkat både elever och lärare.
Temat
har oftast varit runt vikingatiden och de mallar jag har med mig används
flitigt. Tekniken med lera fungerar förträffligt att skapa objekt från
den tidsperioden, särskilt då Åk 4 har läst på.
Intresserad? För vidare info ring 0704451230
Ladda ner PDF filen som bifogats nedan och läs om hela projektet och referenser.
Att berätta om mitt liv som konstnär, hur jag kom i kontakt med reliefkonst och leran, hur jag utvecklade teknik och materialval är en självklar del i det här projektet. Frågorna är många och ofta riktigt kluriga även för mej. Att få pröva något helt nytt uppfattas spännande och lite osäkert men efter en stund med en klump lera växer självförtroendet, även hos de som känner sig osäkra i början. Mitt mål är att alla i klassen ska skapa något utifrån egen fantasi, sina egna händer och bli nöjda - och än har jag inte misslyckats.
© HansBilder i Motala